Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (2024)

Wouter van Noort

Wouter van Noort is een influencer

Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

  • Deze bijdrage melden

Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te verantwoorden of niet?“Just Stop Oil said the orange powder paint was cornflour and it would "wash away with rain".”Meer context bij BBC: https://lnkd.in/evzEgYv3Bron video: Stonehenge

69

426 commentaren

Interessant Commentaar

Berend-Jan Hilberts

I coach leaders in the deeper ranges of their ways of being. This often involves a spiritual exploration

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Misschien goed om te vermelden dat het met water afwasbare verf was?

Interessant Reactie

8 reacties 9 reacties

Ilona Ordogh

online + offline communicatie | content | marketing | creatie | web⭐️

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Het is verf op natuurlijke basis: maispoeder en spoelt er vanzelf weer af. Misschien kunt u dit nog toevoegen aan uw post. Anders komen er van die kortdoordebocht commentaren onder.

Interessant Reactie

30 reacties 31 reacties

Tamara van Dijk 🍀

Purpose driven ondernemer. Eigenaar Het Groene Loket - groendaken. Klimaatsupporter Nationaal Klimaat Platform

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Geen idee wat Stonehenge te maken heeft met Oil en het interesseert me eerlijk gezegd niets. Deze mensen hebben wat mij betreft te veel vrije tijd. Ik stel voor dat ze deze niet “stampvoetend” inzetten, maar hem functioneel inrichten. Dit soort acties (en ja ik begrijp de frustratie zeker en intentie ook volledig) wekken alleen irritatie op, en leveren daarmee maar bar weinig op. In oplossingendenken en doen levert naar mijn verwachting meer op! Dit is niet constructief.

Interessant Reactie

21 reacties 22 reacties

Marcel Collignon

hoogbegaafd | hoogsensitief | overdrijver

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Ik had van deze organisatie niet anders verwacht dan dat ze iets biologisch afbreekbaars zouden doen. Bij de eerdere acties was er ook veel ophef, maar de daadwerkelijke kunst is eerder ook niet beschadigd. Wel de glasplaten e.d., het blijft natuurlijk vernieling, maar de zaken die echt van waarde zijn worden wel geëerd. Ik vind hun aanpak wel effectief, in die zin dat het op mij het effect heeft dat je je gaat afvragen: "iedereen roept het hardst om vandalisme, en moedwillige vernietiging van dingen van waarde..." en dan denk je onwillekeurig toch "ja maar, zo'n regenwoud dan, de zeebodem en mangaanknollen, of de Waddenzee...Wat mensen daarmee doen, waarom is dat geen vandalisme dan?

Interessant Reactie

12 reacties 13 reacties

Interessant Reactie

12 reacties 13 reacties

Richard Hoeben

Huisarts en schrijver

1 d

  • Dit commentaar rapporteren

Opa, wat deed u vroeger, toen de wereld nog te redden was? Nou jongen, we spoten verf op stenen en ramen om media aandacht te krijgen om onze boodschap te verspreiden. Heeft dat iets uitgehaald opa? Nou jongen, we hebben in ieder geval veel discussie gehad of verf spuiten de juiste manier was. Opa, de mensen die het geld hadden en er daadwerkelijk iets aan konden doen? Nou kind, die verkochten in die tijd heel veel verf producten en spuiten. En de media die de boodschap op een juiste manier konden overbrengen? Nou, die hadden heel veel views en reacties.Maar waarom deed niemand dan iets aan het kapitalistische systeem, dat duidelijk de basis van het probleem was? Nou kind, omdat geld toen nog waarde had. En hoe meer geld je had, hoe meer mensen naar je luisterden. Maar opa, als die mensen dan vertelden dat de wereld gered moest worden, dan was dat toch gelukt? Ja maar jongen, dat zou betekenen dat ze hun geld kwijtraakten en dan luistert er niemand meer. We noemden dat vroeger een ‘vicieuze cirkel’

Interessant Reactie

3 reacties 4 reacties

Laurens de Groot

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Het is lastig te zeggen. De daders beschouwen geweld tegen goederen als een legitiem middel om aandacht te vragen voor een zaak die zij als acuut en levensbedreigend beschouwen. Wanneer een dergelijke actie puur gericht is op materiaal, is er enigszins begrip op te brengen voor de motivatie van de daders. Zo kan men bijvoorbeeld ook kijken naar de acties van Sea Shepherd, die met aanvallen op schepen de walvisjacht hebben gestopt. Het verschil ligt echter in het directe afwenden van gevaar voor andere levens. Door de geleidelijke aard van klimaatverandering en de onvoorspelbaarheid van natuurgeweld is dit voor veel mensen moeilijk te begrijpen als motivatie. Als je de motivatie van de dader buiten beschouwing laat, blijft vandalisme van cultureel erfgoed over. Maar ja, dat is dan een incompleet plaatje. Je kunt je afvragen of geweld tegen goederen niet effectiever zou zijn als het gericht is op radicale acties (zonder gevaar voor levens) tegen de veroorzakers van klimaatverandering. Nu vraag je op radicale wijze voor een probleem, terwijl je ook door sabotage een probleem (tijdelijk) kunt stoppen én de media kan halen.

Interessant Reactie

9 reacties 10 reacties

Vincent Luyendijk

Schrijft, spreekt en adviseert over de duurzame gezonde leefomgeving

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Ik geloof dat dit zijn doel mist. Een grote groep die 'mee' is in de urgentie voor maatregelen haakt af bij dit soort acties. Volgens mij werkt het daarmee averechts bij het opbouwen van een beweging die groot genoeg is om de benodigde veranderingen te realiseren.

Interessant Reactie

30 reacties 31 reacties

Bram Voncken 🕊️

Chief Change Officer | Nuchter en vrijmoedig voorwaarts ✓

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Onacceptabel. Demonstreren doe je geweldloos. Hard bestraffen en kosten in rekening brengen bij de daders en de organisaties die dit ondersteunen. Overigens als dat zou betekenen dat je je leven lang moet betalen, is dat maar zo. Organisaties die geweld goedkeuren verbieden.

Interessant Reactie

18 reacties 19 reacties

Dr. Wendy Mittemeijer

Medical & ethical advisor and author

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

volstrekt idioot en respectloos, en als mensen gaan zeggen 'ja maar, het was biologische verf', dan nog steeds: idioot en respectloos.

Interessant Reactie

67 reacties 68 reacties

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

Meer relevante bijdragen

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    Het gaat zo vaak over wat Nederlanders níét willen; of dat nou géén migratie, géén stikstofmaatregelen of géén rechtse regering is. Maar waar is het constructieve maatschappelijke gesprek over het Nederland dat we wíllen? Morgen in Future Affairs zet ik het mooiste wat ik hierover kon vinden op een rij, abonneer je vast hier: www.nrc.nl/futureaffairsKan het anders? Jazeker. Dat blijkt wel uit de vele toekomstbeelden die de laatste jaren worden gemaakt door diverse planbureaus, het KNMI, denktanks en overheden. Vorige week won klimaatonderzoeker Tim van Hattum (WUR) bijvoorbeeld De Grote Maaskantprijs met de door zijn onderzoeksgroep uitgewerkte visie op het Nederlandse landschap in 2120. En ik vind wat er in Utrecht gebeurt de laatste tijd ook interessant. In die stad worden echt radicale keuzes gemaakt in hoe woonwijken worden gebouwd. Zo is er een nieuwe ‘eetbare woonwijk’ waar je van bijna alle bomen en struiken kunt eten. Er is daarnaast een ‘wijk van de toekomst’ in aanbouw waar vrijwel geen auto’s meer mogen komen, en er veel ruimte is voor natuur en groen. Het gevaar van dit soort toekomstvisies is natuurlijk wel dat ze heel technocratisch worden. Dat ze van bovenaf worden verzonnen en opgelegd.Daarom vind ik ook de beweging rondom burgerberaden boeiend. Dat zijn beslisfora die bestaan uit een groep willekeurig gelote burgers. Die worden aan het werk gezet om gezamenlijk oplossingen te verzinnen voor complexe uitdagingen zoals het klaarmaken van steden voor klimaatverandering, het oplossen van afvalproblematiek of de energietransitie. Uit de eerste ervaringen met burgerberaden blijkt dat ze met opvallend goede, en breed gedragen oplossingen komen. Meer langetermijnvisie draait hoe dan ook om gezamenlijkheid, en om verbeeldingskracht. En dat zijn we misschien wel een beetje verleerd. Transitie-onderzoeker Joost Vervoort (UU) werd daarover mooi geïnterviewd door Roek Lips in Trouw. Hij doet een oproep voor veel meer ruimte voor mysterie en verbeelding. We leven tegenwoordig in Nederland en in het Westen in een wereld waar het materialistische perspectief overheerst, zegt hij: „We zijn afgescheiden van de natuur en van elkaar. De grenzen van ons wezen vallen in de beleving van de meeste mensen samen met de grenzen van het lichaam.” "Daardoor wordt de interactie tussen de wereld en onszelf en de daarmee verwante ruimte voor verbeelding geblokkeerd. Een individualistisch perspectief op verbeelding is onderdeel van het probleem." Meer collectieve verbeelding over wat de toekomst zou kunnen zijn dus? Daarom ga ik de komende tijd op zoek naar veel meer initiatieven en projecten die werken aan een gezamenlijke visie op het Nederland dat we wíllen. Hoe willen we zelf graag leven over een paar decennia, wat willen we achterlaten voor onze kinderen? Ken jij meer toekomstvisies met potentie? Of initiatieven die werken aan gedeelde verbeeldingskracht? Ik ben heel benieuwd. Doe mee aan het gesprek hieronder.

    • Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (16)

    1.781

    258 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    Zonder gezonde natuur geen gezond klimaat. Dat wordt helaas vaak vergeten bij klimaatbeleid dat ten koste gaat van ecosystemen, zoals onvoorzichtige bouw van windmolens op zee, en vaak slecht gecontroleerde mijnbouw in natuurgebieden voor materialen voor duurzame energie. Ik had er een mooi gesprek over met Aldert Veldhuisen en Marloes Bergevoet in hun podcast ESG.YouTube: https://bit.ly/3KNzwibSpotify: https://bit.ly/3Vu3iNK📷WWF

    • Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (21)

    86

    6 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    Al die oranje meuk: waarom dóén supermarkten dat nog? Juichspencers, Buurthempies, voetbal-onderzetters, voetbalplaatjes: er gaan deze weken honderdduizenden oranje items gratis over de toonbank. Is dat te rijmen met de duurzaamheidsambities van supermarkten? Ik schreef er dit stuk over. https://lnkd.in/ekW2AUfTEn wat vind jij?

    Deze content is hier niet beschikbaar

    Open deze content en meer in de LinkedIn-app

    52

    78 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    Gustav Klimt, Tannenwald

    • Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (30)

    88

    1 commentaar

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    Wat is het effect van niets-doen in de natuur? In Kroondomein Het Loo stopten ze 40 jaar geleden met houthakken: “Meer diversiteit in de structuur van de boom- en struiklaag, een toename van afstervend en dood hout, meer soorten mieren en bijzondere doodhoutkevers, en een hogere dichtheid van karakteristieke broedvogels. Dat is de opbrengst van het stoppen met houtoogst op kansrijke locaties op Kroondomein Het Loo. De bodemkwaliteit en het bodemleven laten na veertig jaar nog geen reactie zien [vanwege verzuring en stikstofophoping].”Interessant stuk op Nature Today:“Het Nederlandse bos wordt gemiddeld steeds ouder, maar echt oude bossen zijn zeldzaam. Minder dan één procent (340 hectare) is meer dan 220 jaar oud en het overgrote deel van de Nederlandse bossen wordt (sterk) beheerd. Het belang van afstervend en dood hout en van variatie in de leeftijd van bomen staan voor biodiversiteit buiten kijf. Toch vindt onderzoek of monitoring naar de ecologische effecten van het stoppen van houtoogst weinig plaats. We weten dus niet hoe snel de maatregel ‘niets doen’ in bossen een ecologisch effect heeft.Op Kroondomein Het Loo zijn rond 1980 verschillende bospercelen geselecteerd, waar is gestopt met houtoogst. Deze bosreservaten liggen op oude bosgroeiplaatsen met een weinig tot niet verstoorde bodem. Daarnaast liggen er in het Kroondomein ook vergelijkbare percelen waar nog wel houtoogst door uitkapbeheer plaatsvindt. Dit biedt de mogelijkheid om de effecten van veertig jaar ‘niets doen’ in deze bossen te onderzoeken.“

    Nature Today | Meer oud hout en biodiversiteit door ‘niets doen’ in bossen naturetoday.com

    127

    19 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    Als het gaat over ‘duurzaamheid’ gaat het vaak over dingen minder slecht doen in plaats van dingen góéd doen. Hoe zou duurzaamheid eruit zien als je het bekijkt vanuit het hele systeem in plaats vanuit quick fixes? Interessant schema van systeemonderzoeker Duncan Austin. Links wat het nu is, rechts wat het zou kunnen zijn.Wat vind jij? Ben benieuwd, laat vooral een comment achter.Zijn samenvatting:"It frames the sustainability challenge as a fairly daunting act of collective 'unlearning to relearn' - a U-shaped journey from the failing 'market-led sustainability' paradigm of today to a possible future of a 'sustainable culture that has an economy'. Those who already feel that a 'sustainable culture' is the obvious goal – or understand that the indispensable property of a sustainable system is homeostasis (balance) not growth – can effectively 'jump across the valley' without troubling themselves with the deeper issues. Yet the reason to have developed the full U-shaped path is because I believe a collective, culture-scale shift from left to right will ultimately require that the various rationalizations on the left-hand side, which uphold today's behaviour, be explicitly confronted and dismantled to ease their displacement by the sorts of ideas on the right-hand side. This is not straightforward as the justifications on the left-hand side are historical and culturally embedded and transmitted, and so it requires time and effort to contemplate them explicitly to understand how they emerged to produce today's unsustainable behaviour."

    • Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (40)

    138

    44 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    "Charles Darwin enjoys a near god-like status among scientists for his theory of evolution. But his ideas that animals are conscious in the same way humans are have long been shunned. Until now. "There is no fundamental difference between man and animals in their ability to feel pleasure and pain, happiness, and misery," Darwin wrote. But his suggestion that animals think and feel was seen as scientific heresy among many, if not most animal behaviour experts."Bron: BBC https://lnkd.in/eg-JE-xA

    • Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (45)

    84

    10 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    Kijk dan. Hoe een plant reageert op een knabbelend insect. Met hulp van neurotransmitters verspreidt het signaal zich naar de andere bladeren om bijvoorbeeld een gif aan te maken. Binnen enkele minuten bereikt het de hele plant.“A plant injured on one leaf by a nibbling insect can alert its other leaves to begin anticipatory defense responses. Working in the model plant Arabidopsis, Toyota et al. show that this systemic signal begins with the release of glutamate, which is perceived by glutamate receptor–like ion channels (see the Perspective by Muday and Brown-Harding). The ion channels then set off a cascade of changes in calcium ion concentration that propagate through the phloem vasculature and through intercellular channels called plasmodesmata. This glutamate-based long-distance signaling is rapid: Within minutes, an undamaged leaf can respond to the fate of a distant leaf.”Bron: Science https://lnkd.in/eJfnt5VxVia Sam Knowlton, thx Marius Monen voor de tip.

    430

    31 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

  • Wouter van Noort

    Wouter van Noort is een influencer

    Journalist @ NRC. Future Affairs. LinkedIn Top Voice.

    • Deze bijdrage melden

    Breaking news: Op het allerlaatste moment is de Europese Natuurherstelwet toch aangenomen, door een last minute draai van Oostenrijk. Goed nieuws? Wat vind jij?“The pioneering regulation will set legally binding targets to restore 20% of the EU’s degraded land and sea ecosystems by 2030 and all ecosystems by 2050.To achieve these objectives, EU countries must restore at least 30% of habitats covered by the law from poor to good condition by 2030—such as forests, grasslands, wetlands, rivers, and lakes—and 90% by 2050. Member states must also ensure that these areas do not deteriorate once restored.However, the final text watered down many of the requirements for the farming sector, particularly by introducing an “emergency brake” so targets affecting agriculture can be suspended “under exceptional circ*mstances” that threaten food security.”Bron: https://lnkd.in/ejDMQmmj

    Deze content is hier niet beschikbaar

    Open deze content en meer in de LinkedIn-app

    131

    72 commentaren

    Interessant Commentaar

    Meld u aan als u een opmerking wilt weergeven of toevoegen.

Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (57)

Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (58)

119.767 volgers

  • 2.975 bijdragen

Profiel weergeven

Volgen
Wouter van Noort op LinkedIn: Demonstranten van Just Stop Oil besmeuren Stonehenge. Wat vind jij? Te… | 426 commentaren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5427

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.